Dříve běžně ženy měly v kuchyni vál, na kterém zpracovávaly těsto. V dnešní době se mnohdy ani v domácnostech nevyskytují. Nebo alespoň ne v klasicky známých dřevěných podobách. Ono není divu, jelikož těsto se dá zpracovávat klidně rovnou na kuchyňské lince nebo v robotu. Ale pak přijde na řadu válení, vykrajování, vyřezávání a i když se budeme snažit sebevíce, tak bohužel může dojít k poškození povrchu pracovní linky. Díky tomu je skutečně skvělou pomůckou vál, na kterém se poté dá zpracovávat cokoliv, aniž bychom poničili desku. Nejčastěji se v nabídce pohybují dva favorité, jeden bude původem dřevěný a druhý bude pro změnu zastánce silikonového materiálu. A rozdíl mezi nimi je skutečně velký.
Dřevěný vál – vždycky připomene takové to babičkovské prostředí, což není divu, jelikož kuchyním vévodí již nějaký ten rok. Jedná se o přírodní materiál, vyrábí se do tvaru písmene Z, což umožní, že se spodní drážkou opře o kuchyňskou desku a vrchní hrana poté brání tomu, aby se sesouvaly sypké hmoty na linku. Použít se dá z obou stran, tudíž nemá rub ani líc. Mezi nejoblíbenější patří z bukového dřeva, ale na druhou stranu ani olšové dřevo nevypadá špatně se svojí červenou kresbou, lisovaný bambus je ekologický materiál, je antibakteriální a odolný vůči vlhkosti. Nesmíme zapomenout na jasan, který je dokonale ošetřený.
Silikonový vál – ten nyní konkuruje dřevu a také je zcela zřetelné, že kuchyňský silikon díky svým vlastnostem nahrazuje většinu tradičního kuchyňského náčiní. Je pravdou, že je daleko skladnější, skvěle se čistí i udržuje, nevadí mu myčka na nádobí, krásně při práci přilne k desce, tudíž neklouže. Dalším plusem je, že i těsto se nemusí tolik podsypávat, jelikož velmi dobře se s ním pracuje. Dokonce již existují i takové vály, na kterých se například zpracují koláče, pizza atd. a rovnou se dají vložit do trouby.
Každá hospodyňka si tak může vybrat přesně to, co jí bude nejvíce vyhovovat a stejně tak je to s válečkem, který musí pěkně padnout do ruky. To se poté peče jedna radost.