Jste stále v kuchyni a připravujete své kulinářské perličky? Trávíte tam většinu svého času a kuchyň je podle vašich představ. Nezapomeňte, že bez čerstvých bylinek nejsou pokrmy tak lahodné. Najděte ve své kuchyni místo i pro malou zahrádku, kde budete mít vše čerstvé. Co si do takové zahrádky můžete vysadit? Rozhodně by vám neměla chybět petržel, dodá chuť jak silnému vývaru tak do měkka vařeným bramborám. Další žádanou bylinkou v kuchyni je pažitka, která přijde v hod v létě třeba jen tak na chleba s máslem nebo ji můžete přidat do dresinků, pomazánek či brambor. Stejně tak je skvělá do salátů.
Ke grilovanému masu se hodí čerstvý tymián. Můžete ho použít stejně tak na čerstvé grilované ryby nebo na pečené máslové brambůrky. Stejně tak přijde v hod rozmarýn. Je to silná bylinka s intenzivní chutí. Do salátů a k rajčatům s mozzarellou se hodí bazalka. Má výraznou chuť a nemůže vám v bylinkové zahrádce rozhodně chybět. Ti náruživější si mohou vysadit meduňku a mátu. Rozhodně přijdou vhod do ledových nápojů a limonád. Krásně osvěží a s příměsí citrónů ochladí vás organismus. Tyto dvě bylinky rostou jako plevel. Jejich pěstování je opravdu jednoduché.
Nemusíte se toho bát. Na pěstování bylinek nic není. Budete potřebovat semínka, hlínu a nádoby, ve kterých budete bylinky přechovávat. Pak už stačí jen trochu zručnosti a semínka zasadit. Je dobré samotný substrát smíchat s perlitem, aby byla půda provzdušněná a dobře držela dostatek vody. Bylinky by vám měli začít vykukovat už po týdnu, co jste je sázeli. Nejlepší pro ně bude nějaké místo u okna. Třeba na parapetu, aby měli dostatek světla. Jestli máte kuchyň s oknem, máte vystaráno.
Pro ty, co nejsou fanoušci sázení, si je mohou jednoduše koupit v zahradnictví. Nikdy je ovšem nekupujte v supermarketech. Tyto bylinky jsou pěstovány na rychlou spotřebu a jejich životnost je krátká.