Snem každé hospodyňky je prostorná a moderně vybavená kuchyň. Klasickým kuchyňským linkám v celku už dávno odzvonilo. Dnes si pohodlně můžeme vybírat ze sektorového nábytku anebo z kousků vyrobených přesně na míru. Už nemáme zbytečné prostory, každý kousek je možné vyplnit speciálně vyrobenou skříňkou. Šikovný truhlář umí zázraky a dovede také poradit.
Pokud jste ekologického zaměření a třídíte odpad, chválíme vás! Nemusíte už s každým kouskem určeným pro třídění běhat do kontejnerů. Odzvonil čas i speciálním umělohmotným nádobám, které se skladovaly v komorách nebo předsíních. Třídící kontejnery už mohou být součástí kuchyňského nábytku, ale vůbec nejsou vidět, a jsou kdykoliv při ruce. Výhodné umístění je ve skříňce pod dřezem. Bývá tam stísněný prostor, takže ho do posledního místečka včetně police na přípravky do myčky či na nádobí, efektivně využijete.
Pro klasickou přípravu jídel je výhodné, pokud nám uspořádání kuchyňské linky dovoluje, mít volnou plochu, a to minimálně metr, ale pokud máte možnost, volte raději delší pracovní plochu a bez zastavění elektropřístroji. Je nemilé, když při práci musíte neustále přemisťovat varnou konvici nebo fritézu.
Pracovní deska je jednou z nejdůležitějších věcí v kuchyni. Nemusí být jen z laminátu, ale máte na výběr z keramiky, masivu nebo akrylátu. Krásnou plochu vám poskytne dražší přírodní kámen. Ale na druhou stranu je tepelně odolný, otěruvzdorný a řekněme si upřímně – není nad kouzlo přírodního kamene, např. žuly. Můžete na ní krájet zeleninu nebo naklepávat maso. Znáte ten pocit, když stojíte s hrncem plným horké polévky a rychle hledáte očima, kam ho můžete položit? Tak na žulu úplně klidně, tzn., že odkládací prostor na horké hrnce máte neustále při ruce. Neublíží jí ani citronová šťáva nebo ocet. Údržba je velmi snadná. Lehce vše jen setřete vlhkým hadříkem.