Široký výběr elektrických sporáků
Na trhu domácích elektrospotřebičů existuje široká škála elektrických sporáků, které se liší cenami, designem a také funkčností.
Každý, kdo se rozhodne pro koupi elektrického sporáku, je tak postavený před nelehký úkol výběru tohoto nejvhodnějšího elektrického zařízení.
Na trhu jsou dnes 2 základní kategorie elektrických sporáků
• Většinou jde o sporáky se smaltovaným povrchem. Samotná varná plocha má hořáky s kovovou nebo nichromovou spirálou. Tento typ elektrického sporáku funguje na obyčejném principu. Nejprve se spirála zahřeje a poté se přenáší tepelná energie na hořák. Hořák ohřívá nádobu a pokrm v ní. Jde sice o trochu zastaralou technologii, ale ta byla v průběhu let vylepšovaná a díky tomu funguje i dnes a takové spotřebiče mají i příznivou pořizovací cenu.
• Elektrické sporáky nové generace mají sklokeramický povrch. Ten zvyšuje účinnost vedení tepla. Do těchto desek jsou zabudované obvykle halogenové hořáky, které se na rozdíl od litinových hořáků rychle zahřívají a také ochlazují. To umožňuje lepší ovládání teplotních podmínek. Sklokeramická deska je velice kvalitní a spolehlivá, ale vyžaduje náročnější a šetrnější údržbu.
Výhody a nevýhody elektrických sporáků
• Není třeba řešit přípojku plynu, instalace je velmi jednoduchá, ale měl by ji udělat odborník na elektrické vedení.
• Z hlediska bezpečnosti je elektřina ve srovnání s plynem mnohem bezpečnější.
• Na sklokeramických deskách se hrnce ohřívají rovnoměrně, nedochází k připalování pokrmů.
• Lépe se reguluje teplota.
• V elektrické troubě se mnohem lépe peče než v plynové.
•• Elektrický sporák se sklokeramickou deskou potřebuje speciální nádobí.
•• Vaření může být narušeno výpadkem elektrického proudu.
Jak si vybrat ten nejvhodnější sporák
Před nákupem domácího elektrospotřebiče se samozřejmě musíte seznámit s jeho vlastnostmi.
• Velikost sporáku se vybírá na základě užitné plochy kuchyně. Nejběžnější rozměry desky jsou 60×60 nebo 50×60 (cm), ale jsou i modely do 90 cm. Důležitá je i hloubka nábytku, aby sporák zapadl. Běžně je to 60 cm.
• Nejběžnější jsou smaltované sporáky, které se prodávají v několika barvách, nejčastěji je to bílá a hnědá. Smaltovaný povrch je pevný, nedá se snadno poškodit a snáší extrémní teploty.
• Nerezová ocel nabízí atraktivní a moderní design, který podtrhne styl moderní kuchyně a dlouho vydrží v optimálním stavu.
• Keramický povrch vypadá dobře v každé kuchyni. Sklokeramická deska je hladká a ohřev velmi účinný. Z povrchu se snadno odstraňují nečistoty.