Je několik způsobů, jak můžete zpracovat zbylou čerstvou bazalku pro použití v budoucnu. Největší snahou při tomto zpracování je, aby listy nezčernaly a rostlina si zachovala své typické a osvěžující aroma.
Zachování ve formě pesta
Pokud tedy máte velké množství bazalky a máte rádi pesto, můžete rostliny poměrně snadno zpracovat na tento produkt, aniž by ztratily svou svěží zelenou barvu. Pesto můžete později použít nejen k těstovinám, ale hodí se i do mnoha zeleninových pokrmů a do omáček. Pesto nesnadněji uchováte zamražené ve formě kostek, které vytvoříte pomocí speciální formy na tvorbu ledových kostek. Předtím, než pesto vložíte do mrazáku, zakápněte povrch každé kostky olejem. Ten v budoucnu zabrání zčernání pesta během procesu rozmrazování.
Čerstvé pesto zakápnuté olejem vydrží v lednici asi 3 dny. To je nesrovnatelně méně než kupovaný produkt. Je to dáno tím, že kupované pesto obsahuje navíc konzervační látky.
Konzervování v soli, octě a oleji
Bazalku lze konzervovat v soli, octě nebo oleji. První metoda slouží k dlouhodobému skladování bylinky. Ocet a olej se bazalkou aromatizují a jsou tedy hlavním produktem. Samozřejmě uchovaní v dobré kvalitě samotné listy rostliny. Je třeba dodat, že ocet aromatizovaný bazalkou je skvělý třeba na dochucení salátů. Samotná bylinka z octa je ale už chuťově i s vůní velice ovlivněná octem. V oleji bazalka ztmavne, ale své aroma oleji předá. Na zdobení ale není vhodná.
Při přípravě bazalkového octa postupujte takto: Na 0,7 l lahev vinného nebo jablečného octa je ideálním množstvím 15 až 20 usušených listů bazalky, které se úplně potopí do octa ve sklenici, která se hermeticky uzavře a nechá asi měsíc v klidu, ve tmě a chladu, odpočívat. Po měsíci se olej scedí a stočí do lahve a je připravený k dochucení salátů a jiných zeleninových jídel.
Stejný postup lze aplikovat i u přípravy oleje. Nejlepší je samozřejmě panenský olivový olej. Uzavřená sklenice s bazalkou a olejem se nechává uležet v lednici.
Uchování bazalky sušením
Jde o tradiční metodu, která se používala ještě předtím, než byly v každé domácnosti mrazničky. Bylinku můžete usušit v běžné elektrické sušičce. Pokud ji nemáte, můžete použít i mikrovlnnou troubu. Sušení na vzduchu není pro rostlinu moc vhodné a výsledek není optimální.
Princip sušení v mikrovlnce je založený na minutových intervalech, kdy se postupně zvyšuje výkon trouby od 270 W do 1100 W. Mezi fázemi je třeba nechat listy vychladnout. Po usušení sice listy nevoní tak intenzivně, ale stále jsou vhodné k ochucení jídla.
V sušičce se suší bylina na 60 °C. Velmi rychle je suchá a začne se drolit. Šetrnějším způsobem při teplotě kolem 40 °C je výsledné aroma silnější, sušení je ale zdlouhavé.
Při sušení je vždy třeba počítat s mírným ztmavnutím listů.