Tato část domácnosti patří k těm z největšími nároky na pravidelnou a častou údržbu. Provoz kuchyně musí být hygienický a snadný. Malé i velké kuchyně potřebují optimalizaci prostoru pro svou funkčnost a k tomu je třeba znát pár základních pravidel.
V kuchyni více než kde jinde v domácnosti, musí být zařízení naplánováno tak, aby se snadno používalo. A navíc by se člověk při práci mohl pohybovat přirozeně, aby bylo vaření co nejpohodlnější.
Materiály v kuchyni
Některé materiály jsou vybírané kvůli estetické hodnotě, ale často se stává že se brzy zašpiní anebo rovnou zničí. V kuchyni dochází ke znečištění olejem a různými potravinami. Proto je třeba vybírat materiály, které se dobře a důkladně dají čistit, a to od podlahy až po horní části stěn. Snadné čištění by mělo být nejdůležitějším kritériem v místnosti, kde se bude často vařit a nebude sloužit spíš jako dekorace.
Oblíbeným materiálem je dřevo, ať už pro vytváření základních koster, které se překryjí například laminem nebo pro výrobu celodřevěného nábytku. Takové dřevo by mělo být hladké a opatřené vhodnou ekologickou povrchovou úpravou, která umožňuje jeho čištění.
Nerezová ocel je už dlouho hlavně kvůli hygienickým vlastnostem oblíbená v profesionálních kuchyních a stále častěji se dostává do moderních domácností. Výhodou je odolnost a snadná údržba. Při větším množství ploch z nerezu může kuchyň působit trochu studeně.
Pracovní oblasti v kuchyni
Pro funkčnost musí být v kuchyni tyto čtyři zóny:
• místo pro skladování potravin
• oblast pro přípravu jídla
• oblast pro samotné vaření, která by měla být vedle oblasti s přípravou jídla
• čistící oblast pro údržbu kuchyně
Pro skladování je třeba spíž a chladnička. Ty by měly být umístěny tak, aby byl co nejdosažitelnější dřez, ale co nejdál od zdroje tepla. V zóně, kde je sporák by měla být i mikrovlnná trouba. Do čistící oblasti patří dřez a myčka. Dvojitý dřez je výhodou, vyžaduje ovšem více místa. V jeho blízkosti by měla být plocha s čistícími prostředky. Praktická je vodovodní baterie se sprchou. Myčka nádobí by měla být v dosahu dřezu, aby se dalo pohodlně opláchnout hodně špinavé nádobí, než se vloží do myčky.