Nejdůležitější vlastností kuchyně je především její funkčnost, kterou neomezují zbytečnosti. Například příliš vysoce posazené horní skříňky s nádobím, k nimž je třeba si přistavit schůdky, jsou skutečnou překážkou. Stejně tak zbytečně hluboké spodní skříňky, do nichž člověk musí po kolenou lézt, aby našel, co potřebuje. Patří sem také různé zbytečné výčnělky, rohy a celkové uspořádání. Jak na to?
Praktičnosti lze snadno dosáhnout rozdělením této místnosti na tři hlavní centra: ukládání (a to jak potravin, tak nádobí), přípravy a vaření, mytí. Jednotlivá centra na sebe musí plynule a logicky navazovat, aby kuchař při přípravě pokrmu nenaběhal kilometry. Proto se doporučuje tato centra uspořádat do trojúhelníku. První bude logicky ukládání potravin (skříň, lednice, mrazák), další je příprava (pracovní plocha s dostatkem místa, šuplíky s nástroji a vybavením, dřez), poté vaření či pečení (varná deska, sporák, mikrovlnná trouba, trouba) a na závěr umýt (dřez, myčka).
Zde je několik užitečných tipů pro usnadnění práce v kuchyni:
- Prostor kolem varné desky by měl být z obou stran po pohodlné odkládání nádobí.
- Pracovní desku je možné při výrobě přizpůsobit výšce postavy jejího majitele.
- Spodní skříňky by namísto dvířek měly být tvořeny zásuvkami s plno výsuvem, což zajistí přehled o obsahu a snadný přístup.
- Horní skříňky vybavené výklopy (a to i na elektrické ovládání) taktéž usnadní přístup.
- Pro lepší přístup se dnes i pečící trouba umísťuje do výšky pracovní desky. Při její obsluze se tak není nutné ohýbat.
- Dostatek a dostupnost elektrických zásuvek by měla být samozřejmostí.
- Pro pohodlnější obsluhu je vhodné opatřit šuplíky tichým dojezdem, který zbrzdí případnou ránu při zavírání.
- Důležité je také dostatečné osvětlení, zejména pracovní plochy. Lze využít LED světla nebo světelné lišty zabudované do dna horních skříněk.
- Pro třídění odpadu lze do skříňky pod dřezem umístit sestavy nádob, které nám nakládání s odpadem usnadní.
Při zařizování kuchyně je zkrátka třeba myslet na spoustu drobností. Hlavní je, aby kuchyň byla zařízena pro potřeby toho, kdo se v ní bude hlavně pohybovat.